농촌지역 노인의 짠맛 기호도와 식습관 및 건강 위험인자와의 관계

논문상세정보
' 농촌지역 노인의 짠맛 기호도와 식습관 및 건강 위험인자와의 관계' 의 주제별 논문영향력
논문영향력 선정 방법
논문영향력 요약
주제
  • 식품과 식료
  • elderly
  • pleasantsaltconcentration
  • preferenceofsaltytaste
동일주제 총논문수 논문피인용 총횟수 주제별 논문영향력의 평균
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' 농촌지역 노인의 짠맛 기호도와 식습관 및 건강 위험인자와의 관계' 의 참고문헌

  • 한국 성인 나트륨 과다섭취군의 남녀별 건강관련 식이행태와 생활양식 특성요인
    김도우 한국산학기술학회논문지 14 (7) : 3326 ~ 3337 [2013]
  • 짠맛 미각 판정 도구 개발 및 타당성 검증에 관한 연구
    신은경 Journal of Nutrition and Health 41 (2) : 184 ~ 191 [2008]
  • 직장인 대상 저염화 교육 프로그램의 효과 평가
    김현희 Journal of Nutrition and Health 42 (4) : 350 ~ 357 [2009]
  • 전라도 구곡순담 장수벨트지역에 거주하는 중노년층의 연령군에 따른 여름철 식품 섭취량과 식품 섭취 다양성 및 식이 패턴 평가
    연미영 대한지역사회영양학회지 15 (4) : 536 ~ 549 [2010]
  • 전국 권역별 짠맛에 대한 미각판정과 짜게 먹는 식태도 및 식행동 비교
    김현희 대한지역사회영양학회지 17 (1) : 38 ~ 48 [2012]
  • 소금 섭취 행태와 혈압: 맛에 대한 민감도와 선호도의 영향
    김진희 한국생활과학회지 16 (4) : 160 ~ 172 [2007]
  • 서울지역 중년의 영양소 섭취와 식품 섭취빈도에영향을 주는 생활습관에 관한 연구
    이미숙 대한지역사회영양학회지 8 (5) : 699 ~ 707 [2003]
  • 보건소를 방문한 경계성 고혈압 환자의 저염식생활 영양교육 참여정도에따른 혈압, 나트륨 섭취 및 식행동 변화에 관한 연구
    정은진 대한지역사회영양학회지 18 (6) : 626 ~ 643 [2013]
  • 두 가지 한글판 간이정신상태평가(Mini-Mental State Examination)의 비교 : MMSE-KC와 K-MMSE
    주진형 신경정신의학 44 (1) : 98 ~ 104 [2005]
  • 대구․경북지역 뇌졸중 환자의 생활습관 및 식행동 특성
    성수정 한국식품영양과학회지 38 (3) : 319 ~ 332 [2009]
  • 단체급식소 나트륨 섭취감소를 위한 영양교육 프로그램 개발 및 효과 평가
    신은경 대한지역사회영양학회지 13 (2) : 216 ~ 227 [2008]
  • 농촌지역 중·노년의 맛 감지도: 인식한계값, 맛 기호도와 육체적 활동과의 관계
    이미숙 대한지역사회영양학회지 15 (5) : 670 ~ 678 [2010]
  • 농촌 지역의 중년이후 성인의 염분 민감도에 따른 짠 음식 섭취 관련 식행동
    김미경 Journal of Nutrition and Health 44 (6) : 537 ~ 550 [2011]
  • 농촌 노인의 맛 감지능 및 맛 기호도와 짠음식 기호도
    이미숙 대한지역사회영양학회지 18 (3) : 223 ~ 232 [2013]
  • 농촌 노인의 나트륨 섭취에 기여하는 음식 분석
    문현경 대한지역사회영양학회지 14 (1) : 123 ~ 136 [2009]
  • 노인 고혈압 환자의 저염식이 이행, 나트륨 섭취 및 짠 맛에 대한 기호도
    이영희 한국보건간호학회지 24 (2) : 311 ~ 322 [2010]
  • 경기지역 대학생의 소금 관련 식행동 및 나트륨 섭취량
    정은정 한국식품영양과학회지 37 (5) : 578 ~ 588 [2008]
  • Understanding normal and clinical Nutrition. 8th ed
    Rolfes SR Wadsworth : 856 ~ 859 [2009]
  • The relationship of dietary sodium, potassium, fruits, and vegetables intake with blood pressure among Korean adults aged 40 and older
    김미경 Nutrition Research and Practice 8 (4) : 453 ~ 462 [2014]
  • The influence of sodium on liking and consumption of salty food
    Lucas L J Food Sci 76 (1) : S72 ~ S76 [2011]
  • Taste sensitivity and aging: high incidence of decline revealed by repeated threshold measures
    Stevens JC Chem Senses 20 (4) : 451 ~ 459 [1995]
  • Taste perception of sodium chloride in relation to dietary intake of salt
    Pangborn RM Am J Clin Nutr 35 (3) : 510 ~ 520 [1982]
  • Studies on salt intake through eat-out foods in Andong area
    Lee HS Korean J Soc Food Sci 13 (3) : 314 ~ 318 [1997]
  • Sodium and bone health: impact of moderately high and low salt intakes on calcium metabolism in postmenopausal women
    Teucher B J Bone Miner Res 23 (9) : 1477 ~ 1485 [2008]
  • Sodium Reduction Campaign Headquarters
    Ministry of Food and Drug Safety
  • Salt: a review of its role in food science and public health
    Durack E Curr Nutr Food Sci 4 (4) : 290 ~ 297 [2008]
  • Salt, Hypertension, and Cardiovascular Diseases
    Yuhei Kawano Clinical Hypertension 18 (2) : 53 ~ 62 [2012]
  • Role of dietary salt in hypertension
    Haddy FJ Life Sci 79 (17) : 1585 ~ 1592 [2006]
  • Preventive nutritional factors in epidemiology: interaction between sodium and calcium
    Mizushima S Clin Exp Pharmacol Physiol 26 (7) : 573 ~ 575 [1999]
  • Possible role of salt intake in the development of essential hypertention
    Dahl LK Int J Epidemiol 34 (5) : 967 ~ 972 [2005]
  • Plasma sodium: ignored and underestimated
    He FJ Hypertention 45 (1) : 98 ~ 102 [2005]
  • Nutrition through the Life Cycle. 4th ed
    Brown JE Wadsworth : 466 ~ [2010]
  • Lifestyle factors and risk of stroke in Seoul, South Korea
    Choi-Kwon S J Stroke Cerebrovasc Dis 7 (6) : 414 ~ 420 [1998]
  • Korean version of Mini-Mental State Examination(MMSE-K)part I : development of the test for the elderly
    Kwon YC J Korean Neuropsychiatr Assoc 28 (1) : 125 ~ 135 [1989]
  • Korea Health Statistics, Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES V-3) 2012
  • Intersalt: an international study of electrolyte excretion and blood pressure, Results for 24 hour urinary sodium and potassium excretion
    Intersalt Cooperative Research Group BMJ 297 (6644) : 319 ~ 328 [1988]
  • Higher salt preference in heart failure patients
    De Souza JT Appetite 58 (1) : 418 ~ 423 [2012]
  • Frequent consumption of certain fast foods may be associated with an enhanced preference for salt taste
    Kim GH J Hum Nutr Diet 22 (5) : 475 ~ 480 [2009]
  • EuroQoL - a new facility for the measurement of health-related quality of life
    The EuroQoL group Health Pol 16 (3) : 199 ~ 208 [1990]
  • Effect of sodium chloride supplementation on bone metabolism in rats consuming a low calcium diet
    Choi MJ Korean J Nutr 29 (10) : 1096 ~ 1104 [1996]
  • Effect of dietary sodium restriction on taste responses to sodium chloride : a longitudinal study
    Blais CA Am J Clin Nutr 44 (2) : 232 ~ 243 [1986]
  • EQ-5D Korean valuation study using time trade-off method
  • Clinical psychophysics of taste
    Bartoshuk LM Gerodontics 4 (5) : 249 ~ 255 [1988]
  • Clinical physiology of taste and smell
    Schiffman SS Annu Rev Nutr 13 : 405 ~ 436 [1993]
  • Cardiovascular disease and risk factors in Asia: a selected review
    Ueshima H Circulation 118 (25) : 2702 ~ 2709 [2008]
  • Biobehavior of the human love of salt
    Leshem M Neurosci Biobehav Rev 33 (1) : 1 ~ 17 [2009]
  • Association of alcohol consumption with selected cardiovascular disease outcomes: a systematic review and meta-analysis
    Ronksley PE BMJ 342 : d671 ~ [2011]
  • Association between Alcohol Consumption and Hypertension
    Myoung Kyun Son, MD Clinical Hypertension 17 (2) : 65 ~ 73 [2011]
  • Age-related differences in the pleasantness of chemosensory stimuli
    Murphy C Psychol Aging 1 (4) : 312 ~ 318 [1986]
  • Age-associated increases in intensity discrimination for taste
    Nordin S Exp Aging Res 29 (3) : 371 ~ 381 [2003]
  • Acculturation and manifestation of depressive symptoms among Korean American older adults
    Jang YR Korean J Res Geront 15 (1) : 51 ~ 73 [2006]
  • A study on the factors influencing food consumption by food frequency questionnaire for the middle aged and elderly in the Chonju area
    Lee MS Korean J Community Nutr 6 (5) : 789 ~ 797 [2001]
  • A comparative study on optimum gustation of salt and sodium intake in young and middle-aged Korean women
    Kim KS Korean J Nutr 25 (1) : 32 ~ 41 [1992]
  • A case-control study on the relationship between salt intake and salty taste and risk of gastric cancer
    Yang WG World J Gastroenterol 17 (15) : 2049 ~ 2053 [2011]
  • 6개월간의 저염식이 여자 대학생의 짠맛에 대한 인지와 기호, 혈압 및 뇨 나트륨 배설량에 미친 영향
    장순옥 Journal of Nutrition and Health 43 (5) : 433 ~ 442 [2010]